Мар222011

PRVAxlord3.png.pagespeed.ic.fEPMp4r_28
Најпрвин да направиме една битна разлика за сите што до сега се бунеле со термините типографија и фонт. Наједноставно кажано, фонтот е дизајн на букви и карактери, додека типографијата е умешност креативно да се изменат тој фонт односно одредени карактери и глифови. Графичарите не ретко успеваат да пронајдат карактер на интересни места. Значи не само менување на распоред, големина, дебелина, кернинг...туку целосно нов концепт на дизајн, типографски дизајн. Едно е да дизајнираш фонт, а сосем друго типографија. Така на пример, типографија може да креира и цртач на графити или стрип цртач, но за да дизајнираш фонт од нула е сосем друго. Токму такви бест оф уникатни типографски ремек дела следуваат.

02_herzog

04_typographicdesign

05_riotdisperse

07_makeitrain

08_letterk

09_loremipsum5

10_gottafeelsheet

11_estrella_levant

12_somebodygotsomething

13_unconciousburstesctasy

14_heroesjustforaday

15_nikehyperdunk

16_takemebackwoods

17_genuinereplacementparts

18_seamstressband

19_chocolate

20_synesthesia

21_ecobagshopping

22_imakeawesomedecisions

23_urbanfest

24_cheesestick

25_ladolcevita

26_freeatleast

28_yummycolors

25505e9c20d9ee6dcd7398f659bd0c09

ae75d305b72f9de5bbbac980bbea31cd

borges.jpg.pagespeed.ce.WVMh1BtZwT

chopshop.jpg.pagespeed.ce.JbXUpZNNry

Distrait.gif.pagespeed.ce.Lf35sE494B

f036a8e149844adf52f3ff7ccda761e7

michiel8.jpg.pagespeed.ce.lShVDu6zxH

nacional.jpg.pagespeed.ce.kUTyCXXrvk

robu2.jpg.pagespeed.ce.tpCt0m-aRR

team_plumsklo_lettercult.jpg.pagespeed.ce.BdeTy_9HrQ

xanton.horn.PLEASE.jpg.pagespeed.ic.bqOUCJiWgF

xlord3.png.pagespeed.ic.fEPMp4r_28

xtimba.smits.jpg.pagespeed.ic.URhvBFgmXL

коментари (2)add comment

Владимир said:

0
...
Тука можам само да додадам еден линк за една џура која секој ден објавува по еден иницијал. Има привлечено доста клиенти со нејзината типографија.

http://dailydropcap.com/
април 04, 2011

Илија said:

0
...
Интересна колекција. А за типографијата може да се рече дека е и уметност.
мај 14, 2016

Пратете коментар
намали | зголеми

busy

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons