Јун112011

Goongula - заедница за македонски креативци

1
Неодамна на македонскиот веб простор се појави еден нов сервис. Можеби сервисот како идеја не е толку нов, но сепак прв од таков тип на нашиот онлајн пазар. Станува збор за Goongula, а нешто повеќе околу идејата и целта на целиот проект од креаторот Александар Пешевски

Јун032011

5 Бесплатни апликации кој секој дизајнер мора да ги има

prva_os
Секој човек на планетава, го обожува чуството кога нешто ќе ти подарат, ќе ти го дадат за без пари... Тие „дарители“ во компјутерскиот свет, го прават тоа секој ден, со пишување на десетици линии код, за да го добијат финалниот производ, кој сепак после големиот труд го даваат бесплатно.
Бесплатни програми има многу, но малку се оние кои се навистина добри и кои редовно прават надградби и се подобруваат секоја година. За „мрзливите“ ќе направам една рецензија на неколку добро познати бесплатни апликации за веб и графички дизајнери.

 
Мај182011

3 Карактеристики на успешен дизајнер

yoga2
Многу е тешко да се дефинира поимот „успешен дизајнер“. За некои тоа е знаење од повеќе области од дизајнот, пример да знае да направи припрема за печат и да знае да направи промени во CSS кодот. За други тоа е да се има осет за бизнис. Трети пак успешноста ја мерат во платата и профитот кој го прават. Јас би рекол дека сите се во право, сето ова и многу повеќе е потребно за да бидете успешни во својата област од дизајнот. Ќе ги сумирам сите и ќе направам листа на 3 најбитни карактеристики кои секој дизајнер мора да ги има, или да ги развива со тек на време за да може да се нарече или уште подобро другите да го наречат дека е успешен.

 
Апр292011

Патувањата како инспирација

ttafimpd-02
Искрено не познавам човек кој не сака да патува. Да оди на места на кои не бил, да истражува...запознава. Без разлика дали сте стопери, одите со автобус, авион или брод...авантурата за нешто ново е присутна. Среќавате нови луѓе, нова средина, нова култура...а се што е ново е потенцијал за нова инспирација.

 
Апр042011

Креативни слогани

prva
Слоганот е важен дел од секој бренд. Тие неколку збора врзани за името на брендот може да бидат пресудни во маркетингот. Една добра фраза може да биде одлучувачка за тоа дали потрошувачот ќе го одбере токму вашиот производ. Толку е битно за цел маркетигн менаџмент што компаниите трошат милиони на слоган кој ќе биде уникатен и луѓето лесно ќе со запамтат. Сигурен сум дека многу слогани ги знаете на памет, а со тоа и ги поврзувате со самите брендови. Тоа значи дека од стотиците реклами, принтани, на интернет или на телевизија што ги гледаме дневно успеале да го добијат нашето внимание. Еве неколку од најпознатите светски слогани, на крај споредени со неколку наши, како една мала компарација каде сме ние на тоа поле.

 

Страница 9 од 19

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons