Авг312010

ballpoint_sketches18PRVA
Цртањето со пенкало е најтешка техника во скечирањето. Сигурно како ученици и студенти сте полнеле цели тетратки со најразлични чкртаници. Досадата на предавањата на крај може да направи вистинско ремек дело. За разлика од моливот, тука најбитна е контролата и прецизноста. Ефектите тука се постигнуваат на различни начини. Но, и покрај овие лимити, пенкалото станува медиум преку кој се изразуваат од аматери до професионални артисти. Постои голем избор на пенкала, и за квалитетно скечирање мора да имате најразлични модели по неколку на број, крај краева тој е најевтин материјал на секој уметник. Од моето скромно искуство, би ве советувал секогаш да користите подебела хартија, 200-350 грамска хартија и секогаш почнувајте со најсветлото пенкало за да ги оцртате контурите, дури потоа може потемни па и црно на крај.

 

ballpoint_sketches1

ballpoint_sketches2

ballpoint_sketches3

ballpoint_sketches4

ballpoint_sketches6

ballpoint_sketches7

ballpoint_sketches8

ballpoint_sketches9

ballpoint_sketches10

ballpoint_sketches11

ballpoint_sketches12

ballpoint_sketches13

ballpoint_sketches14

ballpoint_sketches15

ballpoint_sketches16

ballpoint_sketches17

ballpoint_sketches18

ballpoint_sketches19

ballpoint_sketches20

ballpoint_sketches21

ballpoint_sketches22

ballpoint_sketches23

ballpoint_sketches24

ballpoint_sketches25

ballpoint_sketches26

ballpoint_sketches27

ballpoint_sketches29

ballpoint_sketches30

коментари (0)add comment

Пратете коментар
намали | зголеми

busy

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons