Апр272014

15 нови фонтови со мк поддршка

cover
Фонт секцијата и натаму е најпосетувана и најмногу барања добивам баш за нови фонтови кои се бесплатни и со македонска поддршка. Токму затоа и сега направив селекција на 15 фонтови кои освен се тоа се навистина професионално изработени и сигурно ќе ви се најдат во најразлични ситуации и дизајни. Слободно споделувајте и пофалете ако ги искористите во ваши проекти.

Апр272014

„Филографика“ на Генис Карерас

cover
Илустраторот и фриленсер Генис Карерас од Лондон во својот проект „Philographics" графички ги претставува различните правци и движења во филозофијата во еден минималистички пристап, со крајно едноставни елементи и комбинација на чисти бои. Веќе се направени во форма на картички за во училишта и факултети а на повеќе погледнете ги сите 50 постери.

Апр232014

Креативни „пиксел“ логоа

pixel-cover
Пиксел (Pixel) е скратено од Picture Element, и во последно време како форма и стил е тренд и инспирација во графичкиот и веб дизајнот, посебно во дизајнот реклами и на логоа. Најчесто инспирирано од аркадните игри кои даваат посебен ретро ефект. На повеќе издвоив 20 од најкреативните „пиксел“ логоа.

Апр112014

10 убер минимал веб дизајни

coverimg
Минимализмот се повеќе е застапен во веб дизајнот. Moдено и чисто, посебно за архитекти, студија, дизајнери, портфолија итн. Обично со само неколку бои, а најчесто и „црно бели“ со сан серифни геометриски фонтови, без скоро никакви дополнителни ефекти. Иако на прв поглед можеби изгледа лесно за дизајн и кодирање, сепак типографијата, графичките елементи, белиот простор... се од клучно значење дали ќе му фати око на прв поглед на секој посетител. На повеќе издвоив 10 најнови минимал веб дизајни. И запомнете, Less is more ;)

Апр092014

Познати филмски постери во швајцарски минимализам

cover
Швајцарскиот минимализам и типографија како правец е развиен во раните 50-ти години на минатион век. Се карактеризира со чист пристап, јаки бои, читливост, сан серифни фонтови меѓу кои најзастапени се Хелветика и Акциденс Гротеск. Токму во овој стил дизајнерот и фриленсер Оли Мос ги преработува најпознатите култни филмови.

Апр092014

Креативен дизајн на „познати“ факти

ccover
Сигурно до сега сте налетале на некој дизајн на Truthfacts. Тоа е проект на Kind of Normal и преку минимал векторски дизајн на еден сатиричен начин се прикажани факти од секојдневието кои мора да признаеме дека се точни, или приближно точни :)
На повеќе дел од најновите дизајни од оваа година на еден куп.

Апр062014

Твитови на месецот (март)

cover
Продолжуваме и овој пат со најдобрите твитови за месец март. Корисни и практични линкови за сите фриленсери, креативци, дизајнери, програмери... Доколку нешто сум испуштил слободно пингајте или искоментирајте.

Мар272014

10 бесплатни мокапи за совршена презентација

11c

Сите добро знаеме дека една од главните компоненти на некој проект е неговата презентација. Да речеме сте дизајнирале одлична веб страна и сакате клиентот и пред да биде пуштена онлајн да види најреалистично како би изгледала, на монитор, таблет, смартфон и сл. Истото важи и за лого дизајн, и за дизајн на визит карти, и за постер и за...што и да помислите. Верувале или не, добрата презентација може да извади и до 25 проценти од вкупната оцена на клиентот. Затоа е многу важно да користите мокапи и реалистични темплејти кои лесно и брзо вашиот дизајн го „оживуваат“. Пред неколку години беа реткост, денес навистина може да се најдат многу, јас се потрудив да селектирам 10 најкорисни и се разбира бесплатни за употреба. Клик на сликите за преземање.

Мар152014

10 профи фонтови со македонска поддршка

fonts-cover
Секој дизајнер добро знае колку и да има огромен број на фонтови понекогаш е недоволно и го нема токму она што ни треба. Ова посебно важи за фонтови со кирилична, односно македонска поддршка. Одличните фонтови на Типокујна се вистинско освежување и со овие дополнителни 10 сигурно ќе ја збогатите вашата колекција. Сите 10 се бесплатни и можете слободно да ги користите. Се надевам дека ќе ви се најдат за вашите идни дизајни.

Мар112014

Twibfy - нова мрежа за дизајнери

twibfy_cover
Накратко е место каде дизајнери, уметници, креативци ќе може да откриваат нови содржини како инспирација и лесно да си ги организираат и споделуваат истите.

Мар102014

ГИФ анимации оживуваат апликации

gif_apps_cover
Во претходниот пост видовме како со гиф анимација му се дава динамика и на наједноставно лого. А сега ќе видиме уште покорисна употреба на гиф анимации а тоа е за презентација на апликациии и кориснички интерфејси. Скриншотовите се статични и не можат да ги доловат сите ефекти без класичен мокап, а денес и сами сте сведоци дека освен дизајнот апликацијата мора да има интуитивен интерфејс за користење. Токму затоа со помош на гиф анимациите може во целост да се видат сите движења, анимации, транзиции, и сите потребни потези на една финална апликација. На крај не тежи многу и може да се отвори со секој прелистувач.

Мар102014

20 Анимирани логоа

gif_logo_cover

Иако логоата по дифолт се статични, без разлика дали се на веб страна или некој производ, сепак креативно лого доколку се анимира добро добива сосем нов карактер. Токму тоа го прави ION, фриленсер од Шпанија со специјалност во видео продукцијата, кој на логоата само во гиф формат им дава посебна хипнотизирачка динамика.

Страница 5 од 31

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons