Јун082010

helv_prva
Хелветика е еден од најшироко распростанетите санс серифни фонтови низ целиот свет. Дизајниран во далечната 1957 од швајцарецот Макс Миедингер и сеуште е актуелен и популарен фонт. Посебно го има кај логоата, најповеќе кај типографските. Дел од најголемите светски компании го користат Хелветика и неговите варијанти.

Моќен, цврст, стилски, читлив...се само дел од спецификациите кои го прават фонт број еден за многу дизајнери. Во продолжение следува избор на 25 Најголеми светски компании кои го користат Хелветика во самите логоа.

3m-logo

aa3

agfalogo

bellatlantic

blaupunkt

bmw

caterpillar

digital

dole

energizer

gm

harley-davidson

jeep

kawasaki

lufthansa5

microsoft

motorola

olympus

oralb1

panasonic

target

tnf

toyota

коментари (0)add comment

Пратете коментар
намали | зголеми

busy

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons