Сеп142010

pencil-tip-sculptures-16
Запознајте се со Далтон Гети и неговите скулптури, најверојатно најмалите во светот. Можеби звучи неверојатно но тој од врвот на моливот, поточно на самиот графит со кој пишуваме успева да „изделка“ скулптура. Овие неверојатни дела сега ги прави во во Америка каде работи последните 25 години.
Тој вели дека како ученик, од страните на моливите ги резбал имињата на неговите соученици и им ги подарувал. Подоцна правел скулптури од огромни дрвени трупци, но тоа не му претставувал некој предизвик, па затоа почнал да прави се помали и помали ремек дела. Прво на креди за пишување за на крај како последен материјал да го земе моливот. Се што користи од алат е жилет, игла и мало ноже, нема лупа или микроскоп. За едно дело му е потребно по неколку месеци, додека за моливот со „синџирот“ на првата слика му требало две и пол години.

pencil-tip-sculptures-1

pencil-tip-sculptures-2

pencil-tip-sculptures-3

pencil-tip-sculptures-4

pencil-tip-sculptures-6

pencil-tip-sculptures-7

pencil-tip-sculptures-8

pencil-tip-sculptures-9

pencil-tip-sculptures-10

pencil-tip-sculptures-13

pencil-tip-sculptures-14

pencil-tip-sculptures-15

pencil-tip-sculptures-17

коментари (2)add comment

Горан said:

0
...
хаха генијалност во минимализам... а види го овој smilies/smiley.gif))
http://www.youtube.com/watch?v=dAfaM_CBvP8
септември 24, 2010

danijanev said:

0
...
Spremam neshto ushte po ekstremno smilies/smiley.gif
септември 24, 2010

Пратете коментар
намали | зголеми

busy

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons