Окт182010

PRVAhenryviii
Роден во 1957 во Бирмингем, Вилијам Виган, почесен член на Британската Империја, својот уметнички живот го започна на млади години. Тој патеше од дислексија и единствената утеха од тешкотиите на училиште ја наоѓаше во креирањето уметност со минијатурни пропорции кои не се видливи со голо око.

Микро скулптурите на Вилијард се толку минијатурни што се видливи само преку микроскоп. Секое дело е сместено во ушката на иглата, или на врвот на шпен.

bart

Chariot_by_Night

chariot_dragonfly

Curiosity_Cat

dressage

Harley_Man

huf_haus

johnny_wilkinson

За многумина е несфатливо жртвувањето кое е потребно во создавањето на ваквите чудни, но и скоро неверојатни дела. Додека креира Вилијард е во некоја замислена состојба во која отчукувањето на неговото срце е успорено, што не му дозволува да му се тресат рацете што му дозволува да ваја помеѓу секое отчукување. Дури и екот од сообраќајот може да влијае врз работата на Вилијард. Најчесто работи преку ноќ кога најмалку може да го вознемират.

lunar_landing

mad_hatters

miss_muffet

nine_camels

postcard_henryviii

Queen_Nefartiti

Тоа што Вилијард го работи го опишуваат како осмото светско чудо. Едно од неговите подоцна беше ставено на аукција и продадено со што Вилијард бил удостоен како почесен член на Британската Империја од страна на Принцот Чарлс за неговите заслуги во уметноста.

statue_of_liberty

tiger

Valentine_Lunch

yellow_submarine

Не е ни чудо што неговиот живот е привлече внимание од филмската индустрија со цел да ја овековечат неговата приказна.

коментари (0)add comment

Пратете коментар
намали | зголеми

busy

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons